De vereniging
Reddingsbrigade de Ronde Venen, kortweg RBDRV, is opgericht op 5 juli 1960. RBDRV heeft ongeveer 250 leden, waarvan er ongeveer 80 actief zijn als Lifeguard of instructeur. Deze Lifeguards en instructeurs zijn allemaal vrijwilliger.
Reddingsbrigade de Ronde Venen was tot 1 augustus 2024 bekend als Zwemvereniging de Ronde Venen (ZDRV). Zij is ontstaan na een fusie tussen de Vinkeveense Reddingsbrigade (opgericht op 5 juli 1960) en Reddingsbrigade Mijdrecht (opgericht op 11 November 1974).
Reddingsbrigade de Ronde Venen is niet alleen een reddingsbrigade vóór de Ronde Venen (Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis), maar ook voor de omliggende dorpen. Zo komen de leden ook o.a. uit Aalsmeer, Amstelveen, Kockengen, Kortenhoef, De Kwakel, Ter Aar, Uithoorn en Vreeland.
Doelstelling
Reddingsbrigade De Ronde Venen wil zich met al haar vrijwilligers inzetten om de verdrinkingsdood te voorkomen.
Reddingsbrigade De Ronde Venen wil dat iedereen zwemveilig is en in en om het water kan genieten. Daartoe leidt zij haar leerlingen op tot bekwame zwemmers, redders en instructeurs. Hierbij zijn de kernwaarden aandacht, enthousiasme, plezier, respect en samen sterk de uitgangspunten voor haar activiteiten.
Onze kernwaarden
- Aandacht voor elkaar en elkaars noden en hulp bieden waar mogelijk en/of nodig.
- Enthousiasme en plezier uitstralen bij de activiteiten die je onderneemt en daardoor ook anderen stimuleren om bij de vereniging te komen en te blijven.
- Respect voor allen en onder elkaar: leerlingen, instructeurs, jongeren, ouderen, jongens, meisjes, mannen, vrouwen, afdelingen, commissies en bestuur en elkaar onbevooroordeeld tegemoet treden.
- Samen sterk zodat we gezamenlijk een mooie vereniging vormen en preventief en handelend kunnen optreden om Nederland zwemveiliger te maken.
Bestuur
Het bestuur van Reddingsbrigade de Ronde Venen wordt gevormd door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester, aangevuld met een algemene bestuursleden.
De bestuursleden worden tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering benoemd door de leden van RBDRV. Ze hebben een benoeming voor 3 jaar. Daarna kunnen zij zich herkiesbaar stellen.
Het huidige bestuur van RBDRV bestaat uit:
Voorzitter: Hans Verburg
Secretaris: Vacant
Penningmeester: Arjan Stolk
Algemeen bestuurslid: Marijke Burger
Algemeen bestuurslid: Kyra van Meijer
Vertrouwenscontactpersoon
Reddingsbrigade de Ronde Venen streeft naar een veilig (sport)klimaat zonder ongewenst gedrag, waaronder; pesten, discriminatie, machtsmisbruik en seksuele intimidatie/misbruik. Alle instructeurs, lifeguards en bestuurders werken volgens gedragscodes en zijn in het bezit van een VOG (Verklaring omtrent het Gedrag). Ondanks alle regels en maatregelen is het ook van belang dat vrijwilligers, leden, ouders/verzorgers en alle andere betrokkenen op een veilige en vertrouwelijke manier kunnen praten over dit soort zaken. Daarom zijn er speciale vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Deze vertrouwenscontactpersonen hebben een geheimhoudingsplicht waardoor men eventueel een anonieme melding kan doen of een vraag kan stellen. De vertrouwenscontactpersonen luisteren, geven advies of informatie en kunnen actie ondernemen.
Wat er ook is; blijf niet stil, maar praat erover!
We willen er binnen onze vereniging alles aan doen om ongewenst gedrag te voorkomen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er contactpersonen zijn voor het geval er toch iets niet prettigs gebeurt. Soms is de stap naar een externe vertrouwenscontactpersoon een te grote stap. Daarom hebben wij binnen onze vereniging ook twee eigen vertrouwenscontactpersonen. Dit zijn Vera en Arjan. Beide zijn tijdens een algemene vergadering door de leden gekozen en hebben de VCP-cursus van het NOC*NSF gedaan. Je kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar . Zij kunnen na een eerste e-mail ook telefonisch contact opnemen.
Vertrouwenspersoon Centrum Veilige Sport
De koepelorganisatie NOC*NSF heeft informatie en contactgegevens staan op www.centrumveiligesport.nl.
Vertrouwenscontactpersoon Reddingsbrigade Nederland
De overkoepelende bond Reddingsbrigade Nederland heeft ook vertrouwenscontactpersonen die benaderd kunnen worden via deze link.
Begeleiding
De vertrouwenscontactpersoon kan worden ingeschakeld voor bijvoorbeeld slachtoffers van ongewenst gedrag/seksuele intimidatie, beschuldigden en mensen die zich afvragen of zij de grens van het toelaatbare overschrijden. De begeleiding van de vertrouwenscontactpersoon is uitsluitend voor de aangever en de beschuldigde. Deze begeleiding is gratis en gebeurt vertrouwelijk. Vertrouwenscontactpersonen bieden een luisterend oor en zoeken samen met de beschuldigde, de zwemorganisatie of de aangever naar een oplossing.
Aangesloten bonden
Reddingsbrigade de Ronde Venen is aangesloten bij 2 bonden; Reddingsbrigade Nederland en Watervrienden Nederland.
Alle leden, m.u.v. de leden die voor de diploma’s Zwem-ABC zwemmen, zijn lid van Reddingsbrigade Nederland.
Leden die voor Zwem-ABC zwemmen, instructeurs diploma zwemmen en de bestuursleden zijn lid van de Watervrienden Nederland.
Organisatie reddingsbrigades
Reddingsbrigade de Ronde Venen is 1 van de ongeveer 150 reddingsbrigades in Nederland.
Deze reddingsbrigades zijn aangesloten bij een overkoepelende bond; Reddingsbrigade Nederland (KNBRD).
De verschillende reddingsbrigades hebben diverse taken, grofweg onder te verdelen in drie aandachtsgebieden:
- Opleidingen;
- Waterhulpverlening (toezicht, hulpverlening en inzet Nationale Reddingsvloot);
- Lifesavingsport.
Per reddingsbrigade is het wisselend welke taken uitgevoerd worden. Sommige brigades verzorgen alleen de zwemopleiding, andere brigades (waaronder RBDRV) voeren één of meerdere taken uit.
Organisatie watervrienden
Watervrienden Nederland is een sectie binnen de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). Watervrienden Nederland is een bundeling van ruim 50 zwemverenigingen, verspreid over heel Nederland.
Watervrienden Nederland staat de zwemverenigingen bij in hun lokale situatie en faciliteert activiteiten waaraan (de leden van) verenigingen kunnen deelnemen. Zo zijn er:
- ondersteuning en opleiding met betrekking tot elementair zwemonderwijs
- evenementen voor synchroonzwemmen- en figuurdrijven
- wedstrijden en kampioenschappen wedstrijdzwemmen
- landelijke competitie waterpolo
Per vereniging is het wisselend welke activiteiten er worden uitgevoerd.